Suomen Filatelistiseura, lähes kolmensadan keräilijän pääkaupunkiseudun kerho vietti satavuotisjuhliaan Lauttasaaressa maanantaina. Koronan takia myöhästyneet juhlat eivät millään tavalla myöhästymisestään kärsineet, vaan paikalla oli suuri joukko seuran jäseniä ja muita satavuotista taivalta juhlistamaan tulleita. Juhlassa jaettiin kaksi Fieandt mitalia, kunniajäsenyys Seppo Laaksoselle ja suuri joukko kerhon sisäisiä mitaleja sekä muutamia Filatelistiliiton pro philatelia mitaleja. Näiden saajista yksi oli M30 keräilijänäkin tunnettu Carl Appelberg.
Vuoden 2022 alusta SF:n puheenjohtajana aloittaa M17 keräilijänä tunnettu Pekka Lempiäinen edellisen puheenjohtajan Jouko Mattilan jäädessä hyvin ansaitusti ex-puheenjohtajan statuksella hommasta ”eläkkeelle”. Mikäli yhtään mitään olen ymmärtänyt on Mattilan kaudella Seuran talous saatu tasapainoon ja kaikenlaisista epäonnisista tapahtumista huolimatta tulevaisuus näyttää nyt valoisalta. Juhlapaikkana oli Lauttasaaressa sijaitseva Poliisien kesäkoti ja sen juhlasali. Pahaksi onnekseni nyrjäytin nilkkani paikalle tullessani parkkipaikalla, kun en katsonut eteeni ja astuin kuivuneen lätäkön jättämään koloon. Marraskuinen ilta oli tummunut täyspimeydeksi. Pimeys ja nyrjähdyskään eivät kuitenkaan pilanneet illan tunnelmaa, joka oli lämmin ja iloinen. Sitäpaitsi tarjottu ruoka oli aivan erinomaista. Syvä kumarrus satavuotiselle Seuralle ja onnea seuraaviin sataan vuoteen!
Marraskuussa päättyivät myös Huutokortti ja Suomen Postimerkkilehden huutokaupat. Huutokortissa ei ollut varsinaisesti mitään erikoisempaa M30 tavaraa myytävänä. Mainittakoon kuitenkin kaksi Viroon kulkenutta Suomen ja Viron kahdenvälisen taksan mukaisesti kulkenutta kirjettä, yksi kenttäpostiin vuoden 1943 jouluna lähetetty M30 painotuote ja siisti lentokirje Ruotsiin 3mk tummanoliivin leijonamerkin yksittäiskäytöllä. Mielenkiintoinen oli myös lentokirje Viroon vuodelta 1940 marraskuulta – kohde oli ikävä kyllä ns. ikkunakuori ja siksi vastaanottajan tiedot eivät käyneet siltä ilmi – takana kuitenkin oli saapumisleima Suomenlahden toiselta puolelta. Kuten tiedetään oli Suomen ja Viron välinen sopimustaksa voimassa joulukuun alkuun 1940, tuolloin Viro oli jo Neuvostoliiton miehittämä. Viimeisen sopimuksenmukaisen taksa-ajan kirjeet ovat kohtalaisen vaikeita ja lentokirjeet sitäkin vaikeampia… asia ei kuitenkaan ole aivan yksinkertainen, nimittäin Kaleva-matkustajakoneen alasampumisen jälkeen lentoposti Viroon lakkasi ja näin ollen lentokirjeitä Viroon ei oikeastaan olekaan. Kohteelle oli maksettu lentolisä, mutta se lienee mennyt lahden yli laivalla. Nämä asiat huomioon ottaen kyseinen kohde on vähintäänkin kiinnostava. Kympin lähdöllä, joka oli myös kohteen myyntihinta se ei ostajalleen ollut suuri uhraus.
Suomen Postimerkkilehden 105 huutokaupassa oli myytävänä kolmisen kymmentä M30 kohdetta. Mitään suuria ihmeitä ei kaupan ollut, mutta kerrottavaa aina löytyy. Mukana oli muutamia firmarei´iteitä, jotka menivät kaupaksi, samaten muutamia muita erikoisuuksia, joista korkeaan hintaan asti nousi 3mk punaisen leijonamerkin vertikaalinen siirtymä, joka myytiin 39 eurolla. Tämän merkin siirtymät eivät ole erityisen harvinaisia. 5mk sinisen leijonamerkin tarttuma myytiin 23 eurolla. Kotimaan lentokohteista lentokirje 20mk pohjataksalla jäi myymättä ja kirjattu lentokirje meni kaupaksi kahden euron pohjilla. Kohteella ollut 25mk puunhakkaajamerkki oli kulmastaan rikki, tämä vaikutti asiaan.
Erä, jossa oli kaksi kohdetta, lentokirje Las Palmasiin vuodelta 1932 ja osoiteselvityksen takia avattu kirje Yhdysvaltoihin vuodelta 1934, meni kaupaksi kolmella eurolla. Erän toinen kohde, lentokirje Las Palmasiin on siksi kiinnostava, että Kanarian saarille oli käytössä oma taksansa, vaikka saaret kuuluvatkin Espanjalle. Lentotaksana käytettiin vuonna 1932 samaa taksaa kuin muulle vyöhykkeelle 6, eli Pohjois-Afrikkaan lähetetyille lentokirjeille. Vaikka kirjeen kunto olikin aikamoisen ”kokenut” ei se kolmen euron hinnalla varmasti kyyneltä ostajansa silmään saa.
Muita mielenkiintoisia olivat hyvän näköinen useita leimoja kantava 2mk tummansinisen merkin yksittäiskäyttö Argentinaan. Kiinnostavaa kuoressa oli se, että se oli leimattu postinkantajan numeroleimalla, joka ulkomaanlähetyksillä on vaikeampaa löytää. Kuorta arvostettiin 36 euron verran. Kuubaan lähetetty ensilentokuori vuodelta 1949 nousi 42 euroon saakka. Tällä kertaa ensilentokuori oli M30 kohteista kaikkein kallein.
Hieman tulee sellainen olo, että kovia M30 kohteita on ollut jokseenkin nihkeästi myytävänä viimeaikoina. Kaikenlaista pikkumukavaa onneksi sentään on tarjolla.