Jyväskylässä 8.-10. huhtikuuta järjestettävä Nordia 2016 on vuoden suurin filateliatapahtuma Suomessa ja ilmeisesti myös Pohjoismaissa. M30 keräilijän silmin tapahtuma näyttää erittäin kiinnostavalta, sillä mukana on näyttelyluettelon mukaan useita kiinnostavia kokoelmia, joista tärkeimpänä Hannu Kaupin M30 kahdeksan kehyksen M30 filateliakokoelma.
Muita erityisen kiinnostavia M30 keräilyn kannalta ovat perinteisessä filatelialuokassa Kalervo Lappalaisen ”Yleismerkit 1930 – 1952”, eli M30 filateliakokoelma, postihistorialuokassa esillä on ainakin Jorma Lindbladin sota-ajan postia esittelevä kahdeksan kehyksen kokoelma, jossa on muutamia erinomaisia M30 kohteita, sekä Esko Seitsosen Petsamon kautta kulkenutta postiliikennettä kuvaava yhden kehyksen erikoiskokoelma, jossa on muutamia ”kovia” M30 postihistoriakohteita.
Muita M30 kohteita varmasti esitteleviä ja kiinnostavia perinteisen filatelian kokoelmia ovat Jouko Kaartisen painanta ja hammaste-erikoisuuksia käsittelevä kokoelma ja Kari Lindholmin suojareijitteitä esittelevä kokoelma. Lentopostiluokan kokoelmista aion käydä katsomassa mitä John Godfreyn ”Finland Airmails 1920 – 1946” esittelee, sekä katson läpi Veli-Heikki Niemisen Zeppelin kokoelman. Postihistorialuokassa katson mitä M30 kohteita Pertti Lahti on sisällyttänyt kokoelmaansa ”Suomessa kulkeneita postilähetyksiä 1857 – 1956”. Harri Ala-Honkolan lento-onnettomuuspostikokoelmassa on mukana M30 aikakauden lentopostionnettomuuskohteita, myös ne ajattelin käydä vilkaisemassa.
Lisäksi filateelisen yleistiedon kartuttamiseksi aion tutustua Hannu Elon väärenteitä ja tekeleitä käsittelevään kokoelmaan.
Allekirjoittaneen M30 postihistoriaa esittelevä ”Finnish postal history 1930 – 1962 with model 1930 definitive stamps”-kokoelma on jo saavuttanut lopullisen muotonsa ja odottaa kuljetusta Helsinkiin Hellman huutokaupan yhteydessä, jossa se pussitetaan ja siirtyy kuljetettavaksi Jyväskylään näyttelyjärjestäjien toimesta.
Ajattelin, että mikäli joku kaipaa opastusta kokoelmaani, jonka kehysnumerot ovat 368-372 olen paikalla kokoelman luona lauantaina 9.4. alkaen kello 11 ja vastailen kysymyksiin ja mielelläni otan vastaan kommentteja ja huomioita. Lisäksi otan tuolloin mukaan nipun kokoelman synopsis-lehdyköitä, jotka laitan jakoon kokoelman yhteyteen yleisölle. Olen varmaankin kokoelman luona muulloinkin, mutta lauantaina yhdeltätoista siis ainakin.
Nordian näyttelyohjelmasta selviää myös asia, joka julkaistiin viimeisimmässä Filatelistin numerossa, eli uuden taksakirjan julkaiseminen. Työryhmä Ala-Honkola, Kauppi, Kerppola ja Muhonen ovat tehneet kovasti töitä ja kasanneet 1875-2001 postitaksat yksiin kansiin. Kirja on kovakantinen ja se on kokonaisuudeltaan laajempi kuin yksikään aikaisempi Suomen postitaksoista julkaistu taksakirja. Ehdoton ostos siis kaikille postihistoriasta kiinnostuneille. Hatunnosto herroille!
Palaan vielä Nordian antiin kuvien ja tunnelmien kera, ehkä useammassakin artikkelissa. Odotan innolla!