Turun Kevät – tapahtuma järjestettiin tällä kertaa Turun Seurakuntien juhlasalissa aivan Turun Tuomiokirkon vieressä toisella puolella jokea. Kuten tavallista tapahtumaan liittyi näyttely sekä useita myyntipöytiä ja kahvitkin sai paikalta ostaa. Saavuin paikalle noin kello kymmenen ja sisällä oli jo kohtalainen kuhina, Turun kerhon jäsenten lisäksi paikalla oli jo paljon muitakin uteliaita mm. Helsingistä aamutuimaan lähtenyttä porukkaa. Keli oli lämmin ja aurinkoinen, yli 20 asteinen ja Aurajoki lipui verkkaisesti kohti merta keväisesti vihreänä.
Näyttelyn osalta mieleen jäi Risto Pitkäsen lukkaripostia käsittelevä yksi kehys, jossa kerrottiin ja kulkenein kirjein demonstroitiin tätä vähemmän tunnettua postinkuljetustapaa. Lisäksi Mika Vaihekosken Tampereellakin näytillä ollut M17 aiheinen kokoelma oli esillä. Kokoelmia oli yhteensä 60 kehyksen verran.
Minua ei tällä kertaa lykästänyt, en löytänyt ainuttakaan kohdetta omaan kokoelmaani, tai edes mitään kiinnostavaa M30 tavaraa, vaikka muutaman kohteen ostinkin – ajattelin ”potentiaalisesti” kavereita, joille ehkä joku löydöksistäni kelpaa… Oli kuitenkin mukava taas tavata Turun kerhon jäseniä ja vaihtaa- ja pohtia kevään kuulumisia.
Vaikka Turussa ei ehkä ollutkaan runsauden pulaa M30 kohteista oli argentinalaisessa Guillermo Jalilin omistamassa Philatino-huutokaupassa myytävänä muutamia kiinnostavia M30-kohteita. Näistä paras oli ilmeisesti alunperin 21.8.1940 Suolahdesta ja Turussa 22.8.1940 leimaten lähetetty, Tukholman kautta Buenos Airesiin, Argentinaan kulkenut erittäin painava lentokirje. Kohteesta tekee erityisen se, että sodan aikaista lentopostia (tai ylipäätään postia) Etelä-Amerikkaan tunnetaan suhteettoman vähän. Syynä tähän on se, että postin kuljetusreitit kulkivat (tai olisivat kulkeneet) sodassa eri puolilla olevien valtojen alueiden läpi ja olivat siksi poikki.
Kuorella oli yhteensä 45 kappaletta M30 25mk puunhakkaaja merkkejä sekä yksi 2,5mk sininen M30 leijonamerkki, eli yhteensä 1127,5mk edestä merkkejä. Kirje on painoltaan ilmeisesti 245-250g, mikä tekee siitä hyvin painavan, lentolisiä on maksettu 50 kappaletta.
Kohteen lähtöhinnaksi oli merkitty 100 dollaria mitä pidin kohtalaisen sopivana. Ulkomailla usein laitetaan suomalaiselle tavaralle korkeitakin lähtöhintoja, korkeampia kuin Suomessa. Tällä kertaa lähtöhinta osoittautui alhaiseksi toteutuneeseen hintaan suhteutettuna. Itse huutelin mukana jonkin matkaa, mutta kävi nopeasti selväksi, että kohteesta taisteli paljon isompia poikia kuin allekirjoittanut. Katsoin huutokaupan tilannetta viimeisen kerran ennen aamuneljän päätösaikaa noin kello 22 edellisenä iltana ja hinnaksi oli tuolloin muodostunut 1045 dollaria. Tämä oli myös huutokaupan päätöshinta – ostajalle tulee tähän päälle vielä 10% huutoraha, sekä kuljetuskulu, eli kohteen hintaa on euroina yli tonnin. Mielestäni aivan hurja hinta! vaikka kyseessä onkin erittäin hyvä lähetys.
Samassa huutokaupassa oli myytävänä myös muutama erä muitakin suomalaisia Argentinaan menneitä kohteita, joihin kaikkiin tuli huutoja, näiden hinnat eivät kuitenkaan lähteneet yhtä kovaan nousuun kuin huutokaupan huippukohteen. Tästä nähdään mikä on Internetin mahti ja merkitys myös postihistoriakeräilyssä – kaikki maailman huutokaupat ovat ”käytettävissä” kun kohteita haalitaan. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä missä nyt huippuhintaan myyty kohde seuravan kerran nähdään.