Huutokauppasyksy on taas alkanut ja tätä kirjoitettaessa on auki useampia huutokauppoja Philabid alustalla. Sinetti-Postin 131. huutokauppa ehti jo loppuakin ja Suomen Postimerkkilehden 36 HK on loppumassa pian. Tyypillisesti Sinetti-Postin huutokauppa on minulle ollut kohtalaisen vähän mielenkiintoa herättävä, sillä kohteet ovat useinmiten olleet tavallista tavaraa ilman suuria hienouksia. Toisaalta tavaran lähtöhinnat eivät ole valtavan korkeita. Tällä kertaa filateliapuolen kohteiden joukossa ei ollut mielestäni juuri mitään mainitsemisen arvoista – alle parikymmentä kohdetta lähinnä leimaamatonta merkkiä ja numerokuusiloita tarvitseville. Postihistoriapuolella myytävänä oli kuutisenkymmentä kohdetta – mukana oli useita pakettikortteja ja postiennakkokortteja muutaman euron lähdöillä – tätä tavaraa on olemassa laatikkotolkulla ja neljän euron lähtöhinta on mielestäni aika suolainen peruskaurasta. Kaiketi näitä ostetaan paikkakuntaleiman takia pitkin hampain. Mielenkiintoisin pakettikortti oli itse tehty pakettikortti vuodelta 1930. Vaikka kyseessä ei ole mikään uskomaton juttu, niin itse tehtyjä postin lomakkeita näkee harvemmin.
Yllä: Kuuden ja puolen kilon paketti Oulusta Tammisaareen – leimattu Postivaunu 7 joulukuussa 1930. M30 merkkejä 15 markan edestä. Taksa: paketti (6-7kg) kotimaassa (1.7.1924 – 31.8.1942) 15,00mk. Itse tehty pakettikortti. Limitti 6 euroa, myytiin noin kahdeksalla.
Myytävänä oli ainakin yksi vapaapaketti, jolle oli maksettu vain postiennakkomaksu ja yksi vapaakirje, jolle oli maksettu kirjaus. Nämä ”pelkkien lisämaksujen” maksamiset ovat ihan kivoja – toki juuri nämä tapaukset hiukan helpommasta päästä. Postiennakkomaksu oli maksettu 3½mk sinisellä merkillä yksin, joten ihan kohtalainen kotimaan singlekäyttö ko. merkille. Mielestäni paras kohde koko huutokaupassa M30 osalta oli takaisinlähetetty Ruotsiin lähetetty sensuroitu kirje. Tämä kohde oli siksi hyvä, että sen oli takaisin lähettänyt ilmeisesti sensuuri ja kuori oli leimattu sensuurin toimesta takaisinlähetettäväksi – ilmeisesti tekstiosastolla oli ollut sellaista asiaa, jota ei olisi saanut siellä olla. Tämä kohde karkasi näpeistäni, koska ulkomailla ei Internet aina toimi kunnolla – kohde on hyvä siksi, että näitä sensuurin takaisin lähettämiä lähetyksiä ei puissa kasva, vaikka niitä kuitenkin jonkin verran on ”pakko olla olemassa”. Kohde nousi vitosen lähtöhinnasta noin seitsemään kymppiin.
Yllä: Sensuurin takaisin lähettämä, Ruotsiin osoitettu kirje vuodelta 1944 (4.12.) – Neuvostoliiton kanssa oli aselepo ja Lapissa jo rähinä päällä. Leimattu ”takaisin lähettäjälle” – hyvä sensuurikohde
Mukavaa, kun on taas muutamia huutokauppoja tulossa ja sitä kautta ehkäpä jotakin ”kahinaa” tiedossa. Olen huomannut joitakin hyviä M30 kohteita syksylle jo auki olevissa kilpailuissa ja näistä tietysti päästään vääntämään kilpailijoiden kanssa. Hämeenlinnassa on 23.9. keräilytapahtuma, jonne saatan lähteä, mikäli aikataulu antaa myöden ja tietysti omalta kohdaltani syksyn tärkeä ”kohokohta” tulee olemaan syyskuun viimeisenä päivänä 30.9. alkava kaksipäiväinen Salossa järjestettävä Salon Filatelistikerhon 70-vuotisnäyttely. Kehyksissä laskettuna ei kokoelmia ole hirvittävän paljon tulossa, mutta mukana on Salon kerholaisten kohteita, joita ei ole koskaan aiemmin näyttelyssä nähty. Lauantaina 30.9. järjestetään myös perinteinen keräilytapahtuma samoissa tiloissa Hermannin koululla (Torikatu 5-7). Osallistun itsekin näyttelyyn yhden kehyksen kokoelmalla, jossa esittelen Salon kerhon perustamisvuoden 1947 M30 julkaisujen postihistoriaa – tästä tapahtumasta tietysti raportoin erikseen ja epäilemättä myös tämä kokoelma tulee saamaan osakseen tarkemman ruodinnan. Tervetuloa Saloon.