Helsingin Messukeskuksessa järjestettävät postimerkkimessut ovat nyt jo jonkin aikaa olleet Filatelistiliiton syksyinen ponnistus, jossa yhdessä yhden tai useamman järjestävän kerhon kanssa toteutetaan kirjamessujen yhteydessä filateliaa esilletuova tapahtuma. Tällä kertaa tapahtuma järjestettiin 24.-27.10. eli neljän päivän aikana ja järjestäjänä Liiton lisäksi toimi Aihefilatelistit. Tällä kertaa Postihistoriallinen yhdistys järjesti messujen yhteydessä myös postihistoriallisten kokoelmien rakentamisen seminaarin, johon en ajan puutteen takia pystynyt osallistumaan.
Useita kertoja aiemminkin messuilla käyneenä olin toteavinani, että liikkeellä oli verrattaen paljon ihmisiä – tämä saattoi johtua siitä, että Liiton messualue oli eri paikassa kuin aiemmin, ehkäpä hiukan keskeisemmällä paikalla, jossa ihmisten yksi pääkulkureiteistä kulki aivan alueen ohi. Oma käyntini ajoittui lauantaille, joka tyypillisesti on messujen kaikkein vilkkain päivä, joten tämä saatoi olla näkemykseeni vahvasti vaikuttava asia. Kuulin muilta messukävijöiltä, jotka olivat olleet paikalla myös torstaina ja perjantaina, että meno oli ollut huomattavasti rauhallisempaa aiempina päivinä – mutta hyvä, että lauantaina massat olivat löytäneet paikalle.
Aihefilatelistien järjestämää näyttelyä katsellessani olin aluksi hiukan hukassa, sillä M30 asiaa ei näyttänyt olevan mukana lainkaan, mutta onneksi näyttelyn puolessa välissä tuli vastaan Tuomas Juvosen yhden kehyksen kokoelma ”Postitalo”, jossa esiteltiin käytännössä M30 Helsingin postitaloa kuvaavia merkkejä ja niiden postihistoriaa. Käytännössä tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että vaikka ensilehdellä olikin mukana myös vuonna 1938 julkaistu postitaloa kuvaava vihkomerkki, ei tämä merkki ollut muuten mukana kokoelmassa, vaan kokoelma keskittyi esittelemään neljää M30 postitalo-kuvamerkkiä, eli 4mk, 7mk, 9mk ja 20mk käyttöarvoisia merkkejä. Mukana oli muutamia oikein hyviä kohteita, kuten neljän markan merkin käyttö Norjasta tulleen kirjeen pelkän pikalisän maksuna kirjettä eteenpäin lähetettäessä, hyvä vakuutettu kuori kahdella 4mk merkillä Ranskaan, yhdeksän päivän lyhyen taksa-ajan aikainen Englantiin mennyt lentokirje, 20mk merkki singlenä aerogrammin maksuna Brasiliaan ja kirjatun kirjeen maksuna Neuvostoliittoon. Oikein mieltä lämmitti katsella.
Muissa kokoelmissa M30 kohteita oli vain vähän näytillä, poikkeuksena Kaarlo Hirvikosen näytille tuoma ”Suomen sota-ajan maksulliset ja maksuttomat kenttäpostimerkit 1941-1944”, jonka mukana oli muutamia kenttäpostiin lähetettyjä painotuotekortteja, joissa m30 50p vihreää oli luvallisesti saanut käyttää kenttäpostiin lähetettävissä lähetyksissä.
Ilokseni huomasin, että paikalle pystytettyä näyttelyä tutki myös useita henkilöitä, joilla tuskin oli sen suurempaa aiempaa kosketusta filateliaan. Päättelen näin vain siksi, että itse näyttelyyn tutustuessani pääsin kuulemaan heidän kommettejaan näkemästään…
Kauppiastarjontaan tutustuin jonkin verran – surullinen tosiasia on, että olen ollut M30 osalta jo jonkin aikaa tapahtumissa pessimistisenä liikenteessä siksi, että on alkanut olla vaikeaa löytää mitään uutta ja ihmeellistä, mutta kerrankos sitä ihminen pettyy, kun odotukset löytämättömyydestä eivät toteudukaan. Näin kävi tälläkin kerralla ja kuin ihmeen kaupalla lähdin kotiin hyvillä mielin uusi kohde mukanani… eikä ihan mikä tahansa kohde, vaan harvinainen asiakirjalähetys Ruotsiin sodan ajalta. Olen aiemminkin nähnyt asiakirjalähetyksen Pohjoismaihin Harri Ala-Honkolan kokoelmassa, mutta muuten en vastaavaa ole koskaan nähnyt. Kyseinen kohde on siitä erikoinen, että se on lähetetty kenttäpostikonttorista ja M30 merkit on mitätöity ”kenttäpostia” laatikkoleimalla. Merkkien käyttö oli täysin oikein, sillä lähetykset ulkomaille kenttäpostista oli maksettava kokonaan. Lähettäjä oli ilmeisesti käynyt maksullista? kirjekoulua Ruotsiin ja lähettänyt tähän liittyvää asiakirjapostia kouluun. Kyseessä oli ilmeisesti jonkinlainen aikuisille tarkoitettu jatkokoulutus-kirjekoulu.
Hyvä löytö sai hyvälle mielelle ja saavuin kotiin tyytyväisin mielin, sateisesta kelistä huolimatta.