Kävin 14.1. maanantaina Helsingissä Suomen Filatelistiseuran vieraana pitämässä esitelmän keskeytyneistä postiyhteyksistä toisen maailmansodan aikana. Vaikka kokouksen oli määrä alkaa virallisesti kello 18 oli seuran puheenjohtaja Jouko Mattila pyytänyt minua saapumaan hyvissä ajoin, jotta voisimme aloittaa esitelmän jo tavallista aikaisemmin 17.45. Kun saavuin suoraan rautatieasemalta jo ennen viittä oli tupa lähes täynnä – seuran tilat Lönnrotin kadulla kuhisivat innokkaista filatelisteista, jotka tutkivat huutokauppakohteita ja keskustelivat keskenään. Minulle kerrottiin, että tällä kertaa paikalle oli kannettu ylimääräisiä pöytiä ja tuoleja, sillä paikkoja ei ole aina kaikille riittänyt. On selvää, että ainakin Helsingissä filatelisteja tuntuu riittävän. Kuulin, että Suomen Filatelistiseura on taas Suomen suurin kerho – taas siksi, että kilpailu Turun kerhon kanssa on kovaa, viime vuonna Turun kerho oli ollut suurin.
Yllä: Petri Jansson meklaa tavaraa maailmalle Lönnrotinkadun kerhohuoneistossa. Filatelistiseuran huutokaupoissa on paljon kohteita ja lähtöhinnat ovat järkeviä.
Esitelmäni aiheena oli siis toisen maailmansodan aikana katkenneet postiyhteydet ja siinä kävin läpi Talvisodasta alkaen katkenneita postiyhteyksiä aina sodan jälkeisiin postiyhteyksien uudelleenavautumisiin saakka, sekä vielä ”sokerina pohjalla” Kiinan kommunistisen vallankumouksen aiheuttaman postin keskeytyksen. Käytännössä materiaali, jota käytiin läpi oli lähes kaikki M30 merkeillä varustettua, jos kohta muutamia juhlamerkkejäkin oli mukaan sattunut. Kupletin juoni hyvin lyhyesti sanottuna oli se, että kun sotatoimet olivat joko taisteluiden käynnissä ollessa estäneet jollekin alueelle tai kyseisen alueen kautta postin kulun, olivat yhteydet keskeytyneet. Suomen osalta tämä tarkoitti sodan aikana tyypillisesti sitä, että Saksan vallatessa alueita katkesivat yhteydet kyseisille alueille ja vallattujen alueiden kautta Saksan vihollismaihin. Suomen ollessa sodassa (Neuvostoliittoa vastaan) katkesivat yhteydet Neuvostoliiton kautta Yhdysvaltoihin ja Saksan vihollismaihin. Esitelmä eteni punaisena lankanaan ”toisen maailmansodan aikajana” jota seurailtiin esittelemällä eri tapahtumiin liittyviä ”keskeytyneitä” kohteita. Lisäksi joihinkin yksittäisiin tapahtumiin, kuten Mussolinin vapauttaminen Gran Sassolta ja siihen liittyvään historiaan, josta kerholaiset minulle kertoivat lukeneensa myös Helsingin Sanomien vähän aikaa sitten julkaistusta jutusta, käytettiin hieman aikaa. Erikoiset tapahtumat mehustavat mielestäni esitelmiä sopivasti ja mieleen jää ”hulluja juttuja”, joita voi naureskella. Vaikka paikalla oli lähes sata henkeä, kuunneltiin esitystä tarkkaavaisena.
Yllä: Lönkalta käteen jäänyt kohde. Painotuotekirje ilmeisesti helmikuulta 1947 Helsingistä Semilyyn Tsekkoslovakiaan. M30 2½mk vihreä single. Taksa: Painotuote (-50g) ulkomaille 1.1.1947-31.12.1947 2,50mk. Semily on paikkakunta Liberecin lähellä Pohjois-Tsekissä, verrattaen lähellä Puolan rajaa.
Esityksen jälkeen alkoi huutokauppa. Filatelistiseuralla huutokauppa onkin huomattavan erilainen, kuin monessa muussa kerhossa, nimittäin tavaraa riittää – myytävänä oli arvioni mukaan parisataa kohdetta (jos ei enemmänkin) ja meklarina toimii Petri Jansson. Värikkäällä kielenkäytöllä yleisöä ruoskimalla tavara tuntuu menevän kaupaksi tehokkaasti – myyntiprosentti lienee jossain 95% paikkeilla. Hinnat ovat edullisia ja hinta laatu varmasti kohdallaan.Tällä kertaa malli 1930 tavaraakin oli myytävänä, mm. merkkejä kansiossa ja paljon leikettä. En lähtenyt näihin mukaan, mutta joku nämäkin aarteet osti. Vaikka huutokaupasta ei minulle mitään M30 tavaraa siunaantunutkaan, en silti jäänyt täysin osattomaksi, sillä eräs kerholainen, tietäen minun tulevan paikalle, oli ystävällisesti ottanut mukaansa 2½mk vihreän singlekohteen, painotuotekuoren Tsekkoslovakiaan. Niitä minulla ei vielä ollut tarpeeksi ja päädyimme tekemään kaupat.