Hannu Kauppi syntyi 15.8.1946 sodan jälkeiseen Suomeen, jossa Neuvostoliiton kanssa vuonna 1944 solmittu välirauha johti rauhaan vasta Pariisissa 1947. Pohjoisessa oli entinen aseveli Saksa käyttänyt poltetun maan taktiikkaa ja vetäytyessään Norjaan polttanut Rovaniemen ja käytännössä kaikki kylät matkallaan. Suomea jälleenrakennettiin Hannun ollessa pikkupoika ja tämä uurastus teki Hannuun suuren vaikutuksen. Toisaalta nuori mies oli taitelijaperheestä ja vaikka hän ei varsinaisesti herkkyyteen taipuvainen ollutkaan, arvostus käden taitojen ja taiteen osalta kehittyi suureksi. Mies kouluttautui geologiksi ja töitä 1960-luvulta lähtien riitti runsaasti niin Suomessa kuin ulkomaillakin, pääasiallisesti opettajan ammatissa Haukiputaalla. Urheiluharrastuksena oli toimia jääkiekkoerotuomarina pitkään Oulun seudulla.

Hannua kuvastaa ehkä parhaiten vahva tasapaino käytännön järjen ja aikaansaamisen ja toisaalta taiteen ja harrastamisen välillä. Kaikenlainen jahkaileminen ja pahimmassa tapauksessa tyrintä kävivät Hannun hermoille, itse hän oli jämpti ja järjestelmällinen ja toivoi samaa myös muilta.
Postimerkkeilyn piirissä Hannu tunnetaan käyttösarjan mallin 1930 tutkimuksen ja keräilyn pisimmälle vieneenä suomalaisena filatelistina. Mallin keräilyn Hannu aloitti jo 1970-luvulla, aikana kun sitä keräsi aniharva ja M30 materiaalia ei pidetty juuri minään. Aikojen saatossa keräily sai laajan merkityksen Hannulle ja perehtyneempien keräilijöiden ohjastamana ja kannustamana hänestä sukeutui näyttelyfilatelisti. Hannu tekikin M30 merkkimallista salonkikelpoisen esittämällä kokoelmaansa näyttelyissä. Ensimmäisen ”kovemman mitalin” Hannun kokoelma sai 1989 Turussa ABOEX näyttelyssä, kun sille myönnettiin suuri kullattu hopeamitali 84 pisteellä. 1993 Hannu sai ensimmäisenä kautta aikain kultamitalin M30 kokoelmalla. Kuusitoista vuotta myöhemmin, vuonna 2009 oli kansallisen Grand Prixin vuoro TAMFILA näyttelyssä. Tuossa välissä kokoelma sai 2006 kansainvälisen kultamitalin Washingtonissa USA:ssa ja jälleen Tampereella 2017 FINLANDIA näyttelyssä kokoelma sai eurooppalaisen suuren kultamitalin. Käytännössä Hannun mallin 1930 kokoelma on vertailukohta kaikille muille merkkimallin kokoelmille erityisesti filateelisen materiaalinsa osalta, mutta myös esitettyjen postihistoriakohteiden monipuolisuuden ja laadun osalta.
Mallin 1930 lisäksi Hannu keräsi mallin 1975 käyttösarjan merkkejä joita hän menestyksekkäästi esittelin myös näyttelyissä, Tornioon liittyviä filateelisia kohteita ja postikortteja ja olipa hänellä kokoelma Gröönlannin merkkejäkin. Gröönlantikokoelma liittyi hänen geologina tekemäänsä Gröönlannin vierailuun, josta Hannu joskus kertoi juttuja sopivan hetken sattuessa kohdalle.
Pitkään filateeliseen uraan kuului oman keräilyn lisäksi toiminta myös muiden filatelistien hyväksi, kirjoittamalla aiheesta kirjallisuutta. Hannu kirjoitti kaksi mallin 1930 käsikirjaa, kevyemmän ja raskaamman version ja oli mukana uuden taksakirjan kirjoittaneessa työryhmässä. Merkkimallin 1975kin osalta hän oli mukana käsikirjan kirjoittaneessa työryhmässä. Ei yllättäen, Hannu palvelee filatelisteja vielä postuumistikin, hänen kokoelmaansa esittelevä kirja julkaistaan Lempäälässä järjestettävässä kansallisessa näyttelyssä. Kirjallisuuden kirjoittamisen ja tutkimuksen lisäksi Hannu toimi pitkään Filatelistiliiton aitoutustoimikunnassa, ja vuodesta 2009 toimikunnan puheenjohtajana. Vasta jouluna 2024 hän jätti puheenjohtajan tehtävät.
Hannu sai kultaisen Pro Filatelia mitalin ansioistaan suomalaisen filatelian edistämiseksi vuonna 2018 Jyväskylässä KESFILA näyttelyn yhteydessä. Hannulle mitali tuli pyytämättä ja yllätyksenä. Leo Linder Trophyn Hannu oli saanut vuonna 2012 ja SF:n Von Fieandt mitalin vuonna 2013.
Nopeasti edenneen sairauden uuvuttamana Hannu nukkui aamulla 6.3.2025 pois. Vielä pari päivää aiemmin olimme Hannulle ominaiseen tapaan pilke silmäkulmassa miettineet maailman menoa ja naureskelleet erilaisille ihmeellisyyksille. Jään sinua kaipaamaan ystäväni.