Tätä kirjoitettaessa on Joensuussa alkamassa alueellinen Joensuu 2019 näyttely, joka juhlistaa paikallisen kerhon 70 vuotista taivalta. Ikävä kyllä itse en Joensuuhun pääse, toivottavasti moni pääsee, sillä on hienoa jos näyttelyissä käydään ja näin tuetaan myös järjestävää seuraa. Onnittelut Joensuun kerholle ja menestystä näyttelyyn! Joensuun näyttelyyn osallistuvien kokoelmien luettelo löytyy mm. Filatelistiliiton sivujen kautta ja huomaan luetteloa katsoessani, että mukana on Anssi Forsblom kahden kehyksen filateliakokoelmalla, jossa hän esittelee M30 kuvamerkkejä. Suorastaan harmittaa, etten pääse tutkimaan tätä kokoelmaa.
Muuta kiinnostavaa, mahdollisesti M30 kohteita sisältävää löytynee mm. vankilapostin historiaa käsittelevästä Kari Mäntysen kokoelmasta sekä Ari Laitisen ”Korpi-Karjalan” postihistoriaa käsittelevästä kokoelmasta. Harri Ala-Honkolan paikalliskirjeitä ja frangin vasta-arvoja käsittelevissä kokoelmissa on varmasti myös M30 hyviä kohteita – osa näistä lienee nähty myös Jyväskylässä Harrin M30 postihistoriaa käsitelleessä hyvin menestyneessä kokoelmassa.
Harri Forsblomin Suomalaisten YK-Joukkojen postin kokoelmassa saattaa olla kiinnostavia M30 kohteita – pidetään mielessä, että M30 käyttöaika jatkui virallisesti aina vuoden 1962 loppuun saakka ja näin ollen on ollut mahdollista lähettää YK postia myös M30 merkein. Hiukan kuivaksi jää spekulointi Joensuun näyttelystä, kun paikalle ei pääse, siksi katseeni kääntyykin parin viikon kuluttua järjestettävään Tamcollect näyttelyyn, johon olen itsekin lähdössä ja jopa kokoelman kanssa. Tarkoituksena on esitellä M30 postihistoriaa kahdeksan kehyksen voimin. Kokoelman ensimmäinen sivu on ladattavissa tästä linkistä.
Siinä missä Joensuu 2019 näyttelyn osallistujalista on verkossa, huomaan, että Tamcollect 2019 näyttelystä on vaikeaa saada tietoa etukäteen, vaikka kyseessä on kansallinen näyttely ja näyttelyn alkuun on vain pari viikkoa aikaa. Järjestävän seuran, Tampereen Filatelistiseuran sivuilta löytyvät yhä näyttelyyn ilmoittautumiseen tarvittavat lomake ja näyttelyn säännöt, vaikka ilmoittautumisaika on mennyt ohi jo jonkin aikaa sitten. Tiedot osallistuvista kokoelmista loistavat poissaolollaan – nyt olisi paikka korjata tämä puutostauti! Tuomarit on sentään listattu seuran etusivuilla. Mielestäni tällaiset asiat kannattaisi myös laittaa näkyviin itse tapahtumaa käsittelevälle alasivulle ja ehkäpä lisätä myös Liiton sivuille. Yleisestikin ajatellen olisi kiitollista, jos näyttelyiden yhteydessä alettaisiin ilmoittamaan jo etukäteen myös se kellonlyömä, jolloin kokoelmat puretaan – olisi helpompi varautua asioihin, tämä ei liity Tamcollect näyttelyyn, vaan yleisestikin ottaen olisi hienoa siirtyä tekemisen tapaan, jossa asiat ovat selvillä hyvissä ajoin.
Tuttuun tapaansa tamperelaiset ovat lähestyneet asioita huumorilla ja Tamcollect näyttelyssä on myytävänä nollan euron seteli. Kun kerroin tästä eräälle tutulleni, kysyi hän suoraan vastapalloon, että ”onk siinä Sipilän kuva”. Ottamatta kantaa toimitusministeristön pääministeriin millään tavalla en voinut olla naurahtamatta tälle lohkaisulle.
Tamperelaiset ovat järjestäneet filatelisteille mahdollisuuden ostaa lippuja edullisesti, puoleen hintaan. Arvostan tätä paljon, sillä edullinen sisäänpääsy on avainasia, kun halutaan ihmisiä paikalle. Lippujen ostaminen kuitenkin ainakin minulla takkusi, sillä Pirkkahallin, eli ”Tampereen messukeskuksen” verkkokauppa ei käyttämälläni selaimella toiminut, vaan jouduin käyttämään toista selainta. Kyseessä on siis heidän käyttämänsä ruotsalaisen palveluntarjoajan munaus. Pienellä vaivalla sain kuitenkin liput ostettua. Koska maksimimäärä kertaostetuille alennetun hintaisille lipuille on kaksi, tuli kerholaisille lippuja ostaessa tuhrattua jonkin verran aikaa…
Mutta, nyt on lippuja ostettu ja mukava reissu Tampereelle edessäpäin. Taidan siirtyä viikonlopun viettoon.
LISÄYS 1.4.2019. Nyt Tampereen filatelistiseuran sivuille on tullut linkki listaan TamCollect 2019 näyttelyssä nähtävistä kokoelmista. Suoraan listaan pääsee tästä.
Listan ilmestyttyä voidaan ruotia TamCollectia M30 näkökulmasta etukäteen. Jätän spekuloimatta omaan kokoelmaani liittyen, jokainen voi halutessaan käydä sitä ihmettelemässä itse tapahtumassa ja itse olen jäävi antamaan siitä kommentteja – keskityn siis muihin kokoelmiin. Vaikuttaa siltä, että filateliapuolella malliin 1930 keskittyviä kokoelmia ei ole mukana, mutta Jouko Kaartisen hammaste ja painantaerikoisuuksiin keskittyvässä kokoelmassa on mukana useita kiinnostavia M30 kohteita. On kiinnostavaa nähdä mitä uutta Jouko on löytänyt sitten viime näkemän. Kari Lindholmin läviste eli suojareijitekokoelmassa on myöskin M30 presenssi ja ajattelin tutustua siihen tarkemmin kuin mitä tein Helsingin Messukeskuksessa, jossa olen viimeksi nähnyt kokoelmasta osan näytillä.
Postihistoriapuolella on taas luvassa paljonkin nähtävää, nimittäin mukana on Esko Seitsosen ”Saksan vaikutus suomalaiseen kirjepostiin 1934 – 1950”, joka sisältänee useita mielenkiintoisia ja harvinaisia M30 lähetyksiä. Eskon kokoelmassa mielenkiintoisinta on ymmärtää sen tarina, eli käytännössä kolmannen valtakunnan alku, nousu ja tuho ja näiden vaiheiden vaikutus kirjepostiin. Kokoelma sisältää suuren määrän tietoa liittyen eri alueille käytössä olleisiin postin ohjeisiin ja mm. tietoa siitä milloin postinkulku eri Saksaan liittyville alueille sodan jälkeen aukesi. Eskon kokoelma on kasvanut kehyksellä sitten viimenäkemän ja se tarkoittaa noin kolmeakymmentä uutta kohdetta.
Harri Ala-Honkola esittelee onnettomuuspostia kahdella kehyksellä ja paikalliskirjeitä samalla kehysmäärällä, kummassakin kokoelmassa on useita hyviä M30 kohteita. Erityisesti onnettomuuspostikokoelmassa Harrilla on kiven kovaa materiaalia kuten ainoa tunnettu postibussin tulipalosta selvinnyt pakettikortti, jota olen useammin kuin kerran kadehtien katsellut.
Tuomas Juvosen lunastuksiin keskittyvässä viiden kehyksen kokoelmassa lienee useitakin jännittäviä M30 kohteita. Kokoelman punainen lanka on postin lunastuskäytäntöjen tarkka tuntemus ja siitä johtuvat erikoisuudet. Ari Laitinen tuo Joensuusta kokoelmansa näytille myös Tampereelle – tämä tietysti ilahduttaa allekirjoittanutta, koska Joensuu jäi väliin.
Mainitaan nyt myös Jussi Tuorin kutsuttujen luokassa esitettävä ”Kari Rahiala in Memoriam” kokoelma, jossa nähtäneen mielenkiintoisia M30 ehiökohteita. Rahialahan oli tunnettu ehiöiden keräilijä ja hänen M30 ehiökokoelmansa näyttelyversio on näytillä Liiton sivuilla kokonaisena.
Nähtävää ei siis tule puuttuman M30 rintamalla. Aion tietysti tutustua muuhunkin filateliaan ja postihistoriaan. On tärkeää nähdä muutakin kuin vain oman keräilyalueensa kohteita, muuten ymmärrys pysyy suppeana ja ahaa-elämyksiä ei pääse syntymään.