Kansainvälisen Postiliiton, eli UPUn (Universal Postal Union), kymmenes postikongressi järjestettiin Kairossa, Egyptissä vuonna 1934. Paikalla kongressissa oli delegaatioita 72 maasta, mukana myös Suomi. Kongressi avattiin helmikuun ensimmäisenä päivänä ja avajaisissa oli Egyptin kuninkaan Fuadin sairastumisen takia hänen poikansa prinssi Farouk. Fuad I pyrki modernisoimaan Egyptiä ja osana näitä pyrkimyksiä Egyptissä oli järjestetty vuodesta 1925 alkaen sarja kansainvälisiä kongresseja.
Fuad oli opiskellut Italiassa ja ollut aktiivisesti mukana Kairon yliopiston perustamisessa. Hän toimi sen rehtorinakin viiden vuoden ajan. Albanian itsenäistyessä Fuad pyrki Albanian kuninkaaksi. Veljensä kuoltua 1917 hän nousi Egyptin sulttaaniksi. Egyptin itsenäistyessä vuonna 1922 brittiläisen vallan alta Fuad muutti tittelinsä kuninkaaksi.
Fuad oli käskenyt, että Kairoon tulee perustaa postimuseo juhlistamaan Egyptin modernia postihallintoa ja Egyptin postin historiaa. Egyptissä oli Afrikan vanhimpiin kuuluva toimiva postilaitos, joka oli toiminut ainakin vuodesta 1865 asti. Postimuseo avattiin kongressin yhteydessä.
Fuadin yksityiselämä oli myrskyisää. Ensimmäisen vaimonsa, josta hän erosi 1898 kanssa hänellä oli kaksi lasta, poika, joka kuoli vauvana ja tytär. Ensimmäisen vaimon veljen kanssa tappelussa hän sai luodin kaulaansa ja kantoi arpea koko elämänsä. Mies ei ollut pelkuri vaan uskalsi naimisiin toisenkin kerran – huonolla menestyksellä. Parilla kuitenkin oli viisi lasta, joista yksi Farouk seurasi isäänsä Egyptin hallitsijana ja neljä tytärtä, joista yhdestä tuli myöhemmin Iranin saahin vaimo. Aviopari tappeli jatkuvasti ja tarina kertoo, että Fuadin kuoltua hänen vaimonsa Nazli myi kaikki hänen vaatteensa Kairon kirpputorilla. Vaimolla kerrotaan olleen maailman suurin arvokorukokoelma – hän muutti Fuadin kuoleman jälkeen Yhdysvaltoihin ja kääntyi katolisuuteen. Fuad kuoli kaksi vuotta kongressin jälkeen vuonna 1936.
Kongressi järjestettiin valtavassa Heliopolis Palace Hotellissa, joka oli aikansa ylellisin hotelli Afrikan ja Lähi-Idän alueella. Vuosina 1908-10 aavikon reunalle rakennetussa, Kairon keskustasta koilliseen rakennetussa hotellissa toimi ensimmäisen maailmansodan aikana liittoutuneiden 24. sotilassairaala, jota pyörittivät australialaiset joukot. Nykyään hotellia ympäröi Heliopoliksen kaupunginosa ja se toimii yhtenä kolmesta Egyptin presidentin palatsista.
Itse kongressin ehkäpä tärkein päätös oli laskea kansainvälistä kirjepostia kuljettaville postihallinnoille maksettavia transit taksoja 20%, mikä oli huomattava lasku. Tämä ei kaikkia miellyttänyt, erityisesti maat, jotka huolehtivat eteenpäin paljon kauttakulkupostia kokivat muutoksen vähemmän tervetulleena. Yksi näistä maista oli Australia, joka vastusti muutosta loppuun saakka ja vielä viimeisillä hetkillä pyrki saavuttamaan lopputulosta, jonka seurauksena lasku olisi ollut vain 10%.
Postikongresseissa oli tapana jakaa muiden maiden delegaateille muistoksi merkkilajitelmia aikakauden merkeistä. Suomessa vuonna 1934 elettiin käyttösarjan malli 1930 aikautta. Suomen delegaatiollakin oli oma muistolajitelmansa, joka oli tapausta varten valmistetussa pienessä kansiossa, joka sisälsi juuri M30 merkkejä vuosilta 1930-1934.
Kansio on n. vanhan mallisen postikortin kokoinen ja avattuna noin A5 kokoinen. On mahdotonta olla varma siitä, että ovatko sisällä olevat merkit juuri se alkuperäinen lajitelma jonka tämä kansio on sisältänyt. Mielenkiintoista kyllä 1,25/50p keltainen merkki on ladelmaa kaksi.
Tällaisia kansioita tunnetaan eri maiden postihallintojen osalta vaikka kuinka paljon, mutta kuinka ollakaan minulle ei ollut tullut vastaan tätä vuoden 1934 Kairon kokouksen kansiota, jossa M30 merkkejä olisi – nyt tuli ja päätin sen hankkia. Kyseessä on enemmänkin mukava, no juuri muisto, kuin mikään ainakaan filateelinen asia. Postihistorian piiriin nämä kongressit kuitenkin kuuluvat ja sinänsä ollaan oikealla asialla. Kysyin Postimuseosta, että olisiko heillä tietoa alkuperäisen lajitelman merkkisisällöstä tai mitään dokumenttia asiasta – ei ollut.