Ukraina on sijainniltaan idän ja lännen välissä, eurooppalaisessa maantieteessä osa keskistä itäistä Itä-Eurooppaa. Siinä missä Lvivin alue on lännempänä kuin Helsinki on Kiova idempänä kuin Lappeenranta ja Luhansk idempänä kuin Moskova ja Suomen itäisin Itä-raja. Tämä kertoo siitä, että Ukraina suuri maa. Se mitkä Ukrainan alueen tarkat rajat ovat, on käsite, joka on vaihdellut vuosisatojen aikana, ukraina on ollut pitkiä aikoja osa muita valtakuntia, viimeksi osa Neuvostoliittoa ja itsenäistyi viimeksi sen hajotessa 1990-luvun alussa. Suuria osia Länsi-Ukrainaa on 1800- ja 1900-luvuilla ollut osa Puolaa ja Itävalta-Unkarin kaksoismonarkiaa Itäosa kuului keisarilliseen Venäjään. Alueella käytettiin näiden maiden merkkejä. Lisäksi Ukrainan alueella käytettiin ja julkaistiin yli 800 erilaista Zemstvo, eli paikallispostimerkkiä.
Venäjän vallankumouksen jälkeen 1918 tai oikeammin sen aikana Ukrainasta tuli ”oma postimerkkivaltionsa” ja alueelta tunnetaan venäläisille merkeille päällepainettuja kolmikärkiä (eng. trident – latinaksi tridentum, eli tri = kolme; dentum = hammas), jotka ovat Ukrainan symboli. Näitä päällepainamin varusteltuja merkkejä julkaistiin useissa Ukrainan kaupungeissa ja niitä on useita erilaisia – paljon myös väärenteitä esiintyy. Postilähetykset ovat hyviä. Vastaavalla tavalla päällepainettiin myös Itävallan merkeille Ukrainan kolmikärki Länsi-Ukrainan kansantasavallan merkiksi. Ukraina julkaisi 1918 myös viisi omaa merkkiään, joita löytyy hammastamattomina ja hammastettuina. 1919 maaliskuussa Ukrainan neuvostotasavalta perustettiin ja siirryttiin käyttämään Neuvostoliiton merkkejä.
Vaikka Ukraina onkin valtava alue, jolla on kiinnostava historia ja vaikka se on slaavilaisen kulttuurin ja kielen alkukoti, on Ukrainan ja Suomen välinen posti kohtalaisen vähäistä, ainakin M30 aikakaudelta ja oikeastaan muutenkin. Tämä johtuu siitä, että Suomen ja Ukrainan väliset yhteydet ovat olleet ilmeisesti aina suhteellisesti kohtalaisen vähäisiä. Tunnettu posti on yksityishenkilöiden välistä ja firmapostia on vähän – juuri yritysten välisen yhteistyön ja kaupan puute Suomen ja Ukrainan välillä lienee suurin syy sille, että postiakin on ollut vähän. Ukrainalaisia tuotteita lienee tuodun Suomeen välikäsien kautta ja postikin on ollut näille välikäsille osoitettua. Arvelen välikäsien toimineen aikojen kuluessa Saksassa ja Venäjällä. Vuoteen 1917 saakka, on luonnikasta ajatella, että Ukrainan tuotteet ovat kulkeutuneet Suomeen pääasiallisesti Pietarin kautta ja nykyisen Ukrainan eurooppalaisen osan kauppa Saksan kautta.
Vuosien 1919 ja 1941 välillä, aina saksalaisten hyökkäykseen kesäkuun 22. päivä 1941 saakka ja vähän sen jälkeenkin Ukrainassa käytettiin siis Neuvostoliiton merkkejä ja alue oli osa Neuvostoliittoa. Alla näkyvässä kesäkuussa 1941 Harkovaan lähetetyssä kirjatussa kirjeessä lienee käydyn filateliaan liittyvää kirjeenvaihtoa, koska lähettäjä on tunnettu suomalainen filatelisti H.A. Granfelt Kuopiosta. Granfeltilla oli laajaa filateelista vaihtotoimintaa ympäri maailman ja hänen postiaan tunnetaan paljon. On syytä painaa käsiala mieleen. Usein kuulee sanottavan, että Granfeltin posti on tekelepostia, mutta tämä ei ole totta. Moni lähetys on mennyt eksoottisiin paikkoihin, mutta kirjeenvaihto on suureksi osaksi filatelistien välistä tarvepostia. Jos tarkoituksena olisi ollut tuottaa filateelisia tekeleitä, olisivat leimat ehkäpä olleet kauniimpia merkeillä. Tälläkään kuorella eivät leimaukset kovin kauniita ole. Harkovaan kuori on saapunut 19.6.1941, joka oli torstai – saman viikon sunnuntaina pamahti, kun sota alkoi.
Toisen maailmansodan aikana Ukraina oli 1941-1944 osa saksalaista miehitysaluetta. Saksalaiset valloittivat käytännössä koko nykyisen Ukrainan alueen, ennen kuin sotaonni kääntyi. Muistamme, että Suomalaiset SS-Wiking divisioonassa palvelevat miehet taistelivat nimen omaan ukrainassa. Heidän kotiin lähettämäänsä kenttäpostia tunnetaan paljonkin. Myös rintamalle lähetettyä postia Suomesta saksalaiseen kenttäpostiin on säilynyt kohtalaisen runsaasti. Nämäkin ovat osa Ukrainaan liittyvää postihistoriaa.
Saksalaisia merkkejä käytettiin Ukrainan alueella miehitysaikana ja käytössä olivat ”ukraina” päällepainamalla varustetut ”Aatu-merkit” ja niiltä osin kuin nykyinen Ukraina oli liitetty ns. Kenraalikuvernementin alueeseen (Generalgouvernement) käytettiin kenraalikuvernementin hallintoalueen merkkejä. Sodanaikaiset lähetykset alueelta ”ukraina” merkeillä Suomeen ovat harvinaisia, generalgouvernement-lähetykset eivät myöskään ole helppo rasti. Alla näkyvä kirjattu postikortti kenraalikuvernementista Suomeen on lähetetty Drohobyczin kaupungista nykyisen Ukrainan länsi-osasta.
Lembergistä Suomeen lähetetty ehiökortin vastausosa lentona on ensimmäisen Suomen ja Saksan välisen postisopimuksen taksa-ajalta 1.4.-31.8.1942 – postikortin taksa oli 1,75mk ja postikortin lentomaksu 1mk, taksa on kohtalaisen hyvä. Kaupunki kuului Galizian hallintoalueeeseen. Lemberg on nykyiseltä ja slaavilaiselta nimeltään Lviv. Lviv on kuulunut myös Puolaan ja Itävalta-Unkarin kaksoismonarkiaan, ja sen nimi on kaupungin Puolaan kuuluessa ollut Lvov. Kaupunki on suuri, yli 700 tuhatta asukasta.
Kun Saksan sotaonni kääntyi ja Neuvostoliittolaiset joukot lähenivät Berliiniä jyrättiin Ukraina jälleen sodan jaloissa. Alla näkyvä Drohobycziin lähetetty lentopostikortti vuodelta 1944 kuvastaa tilannetta hyvin. Se on lähetetty 31.7.1944 Helsingistä ja Berliinissä on todettu, että osoitepaikkakunta on sotatoimialueella. Kortti on leimattu ”Takaisin, Uusia ohjeita odotetaan” – joka sisällöllisesti tarkoittaa samaa kuin ”postiyhteys keskeytynyt”. Sensuuria on tehty kiivaasti myös kemiallisesti. Takaisin Helsinkiin kortti on saapunut 14.8.1944. Kyseessä on Suomen ja Saksan välisen postisopimuksen toisen taksa-ajan lähetys.
Sodan jälkeen, Neuvostoliiton aikana käytettiin Ukrainan neuvostotasavallan alueella tietysti Neuvostoliiton merkkejä ja tämän 70 vuoden ajanjakson ajalta postia suomeen tunnetaan jonkin verran. Kirjeenvaihtoa käytiin ja erityisesti kirjeshakin harrastajat ”tekivät siirtoja” Neuvostoliittolaisten pelaajien kanssa. Myös muita yhteyksiä tietysti oli – olihan voimassa YYA sopimus ja ystävyys, yhteistyö ja avunanto voimissaan… lisää ajateltavaa tästä asiasta voi saada katsomalla YLE Areenasta sarjan ”Kylmän Sodan Suomi”, joka on hyvä kokonaisuus ja aikamatka tähän aihepiiriin.
Modernin filatelian suurin postimerkkeihin liittyvä markkinointi tai propagandakokonaisuus on liittynyt sotaa käyvän Ukrainan julkaisemiin ”Käärmesaaren kansainvälisiä käsimerkkejä” kuvaaviin merkkeihin. Merkkejä on käsittääkseni kahta laatua, kotimaan postiin tarkoitettuja ja ulkomaan postiin tarkoitettuja – ulkomaan postin merkeissä on tunnus ”W”. Näitä merkkejä on myyty Ukrainassa ensin posteissa, mutta koska ne ovat saavuttaneet kansainvälisen huomion ja hittistatuksen, myytiin ne nopeasti loppuun. Merkkejä on kuitenkin ollut saatavissa mustassa pörssissä tai siis yksityisillä markkinoilla. Sain ystävieni kautta muutamia merkkejä Ukrainasta Zaporizhiasta, kaupungista, johon venäläiset olivat kohdistaneet sotatoimia. Merkissä Ukrainalainen Käärmesaarella palveleva sotilas näyttää käsimerkkiä venäläiselle sota-alukselle, Venäjän Mustan Meren laivaston lippulaivalle ”Moskva”:lle. Myöhemmin ukrainalaiset upottivat meritorjuntaohjuksella Moskvan.
Postihistoriakeräilijänä arvostan suorastaan enemmän aidosti tarvepostina sodan aikana kulkenutta käyttösarjan merkeillä lähetettyä ukrainalaista kuorta kuin lähetyksen mukana tullutta kuriositeettia, eli tunnetuksi tullutta merkkiparia. Saamme lukea lähetyspaikkakunnasta parhaillaan uutisista, siellä tapellaan lujaa. Tulevaisuudessa tulemme näkemään minkälaisia postiyhteys keskeytynyt leimattuja kohteita Ukrainan sota on aiheuttanut ja kuulemme miten postiyhteydet on sotatoimialueelle järjestetty. Useita Ukrainan kaupunkeja on ollut motissa väestöineen. On todettava, että ukrainalaisten kohtalo koskettaa – en voi täysin ymmärtää sitä kauheutta mitä moni on joutunut ja joutuu kokemaan. Hiljaiseksi vetää.
Tätä kirjoitettaessa tuli Suomen Postimerkkilehden uusi numero, jossa myöskin käydään läpi Ukrainan postihistoriaa. Aihe on ajankohtainen.